Pitti Katalin ismét Beregszászban koncertezett

2019. március 28., 11:42

Március 22-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriuma volt az egyik állomása Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész koncertkörútjának, amelyet Johann Sebastian Bach születésének 334. évfordulója alkalmából, a Bach Mindenkinek Fesztivál programsorozat részeként, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat meghívására rendeztek meg, Oh, örvendj, hív lélek címmel. Pitti Katalint Soltész Enikő zongoraművész kísérte. Az eseményre a belépés díjtalan volt.

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntötte a jelenlévőket, illetve a meghívott vendégeket, akik között ott volt Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Lovha Nagyija, Beregszász alpolgármestere.

Makuk János elmondta, hogy Bach az egyházi zene egyik kiemelkedő alakja volt, hatalmas géniusz, akinek nagyon sokat köszönhetünk a komolyzenei műfajban. Bach nagycsaládos is volt egyben, hiszen húsz gyermek édesapja volt, sajnos azonban csak tíz élte meg közülük a felnőttkort, mert akkoriban magas volt a gyermekhalandóság.

Szilágyi Mátyás felszólalásában méltatta, hogy a zene „igazi nagy fejedelmének” szentelt, egész estés műsornak lehetnek az itt lévők részesei, amelyet egy igen kiemelkedő művésznő, Pitti Katalin ad majd elő. Hozzátette: „A klasszikus zene ma este, mindnyájunkat egyesít”.

Ezt követően a koncertkörút távolban lévő igazgatója, Kovács Zalán László rövid kisfilmmel üdvözölte a megjelenteket.

Pitti Katalin nagy örömét fejezte ki, hogy megtisztelte a közönség a jelenlétével, majd úgy folytatta, hogy egy példaértékű mesteremberről emlékezünk meg mindannyian 400 koncerttel. Ezekből a művésznő ötöt vállalt. Beregszászon kívül még a székelyföldi Gyergyófalun és Gyergyószentmiklóson, illetve a partiumi Nagyváradon, valamint a magyarországi Szentgálon.

A koncert során Bach művei közül a következők hangzottak el: Oh, örvendj, hív lélek! (Mein gläubiges Herze) ária, a C-Moll prelúdium, a Magnificatból a Quia respexit ária. Ezt követően Bach három imádsága, amelyeket a második feleségének Anna Magdalénának írt, Az isteni jóságról, a 77. zsoltár alapján készült Reménységem és az Elmúlt egy nap, majd tovább folytatva a Sir Neville Marriner, a Végső órám, valamint az Ó, el ne hagyj című művek voltak hallhatók.

A koncert záróakkordjaként a művésznő és a közönség közösen énekelték el a Parasztkantátából az „Üdv rád és házad népére…” kezdetű dalt.

Pitti Katalin ezekkel a szavakkal zárta a koncertet: „Aki fölismerte a lelkében Jézust, az vigyázzon rá, mert mi szoktuk elhagyni Istent, és nem ő minket, de találjunk mindig vissza őhozzá”.

Makuk János a koncert végén elmondta, hogy a helyi támogatók segítségével valósult meg Beregszászban ez az esemény. A koncertsorozat egésze pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatása által valósul meg.

D.P.