Az amerikai nagykövet az elnökjelöltekhez fordult a választások előtt

2019. március 29., 18:41

A választási kampányban való részvétel demokratikus elveinek betartására szólította fel az ukrán elnökjelölteket Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok kijevi nagykövete, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

A diplomata a Választási megfigyelő szervezetek európai hálózatának (ENEMO) rövid távú megfigyelői előtt felszólalva pénteken úgy fogalmazott, „a pártatlan és független választási megfigyelés nemcsak a választási folyamat működését biztosítja, hanem növeli a közvélemény bizalmát az eredmények legitimitása iránt, ezáltal erősítve a demokratikus intézményeket”.

„Alig néhány napon belül ukránok milliói folytatni fogják azt, ami a szabad és tisztességes választások hagyományává válik Ukrajnában. E hagyomány folytatása azt fogja jelenteni, hogy tiszteletben tartják az ukrán nép akaratát, bárkit válasszanak is meg” – jelentette ki.

Jovanovitch rámutatott, hogy Ukrajnát az különbözteti meg némelyik szomszédos országtól, hogy néhány nappal a választások első fordulója előtt még nem ismert, hogy ki fog továbbjutni a második fordulóba.

„Ez a demokrácia ereje, amikor az eredmény nem előre meghatározott. És ahhoz, hogy ez az erő növekedhessen, elláthassa a kormányzat ellenőrzésének funkcióját, mindenkinek bele kell egyeznie, hogy tiszteletben tartja a folyamatot és a játékszabályok szerint játszik, a szabályok szerint, amelyek mentesek a túlzott befolyástól, erőszaktól vagy megfélemlítéstől” – hangsúlyozta.

Ezzel összefüggésben az amerikai nagykövet emlékeztetett, hogy egy olyan országban, amely az Európai Unióval és a NATO-val való integrációra törekszik, a jelölteknek a választási kampány során meg kell felelniük a legfontosabb euroatlanti értékeknek.

„Ez az, amit az ukrán nép vár, és ezt várja a nemzetközi közösség is” – mondta Yovanovitch.

(unian.ua/Kárpátalja)