Kárpátalján elkezdődött a gombaszezon

2019. március 30., 10:31

Annak ellenére, hogy a naptárban még március végét írunk, és a napokban a hegyvidéki területeken ismételten visszaköszönt a tél, Kárpátalján már az első gombákat szedik.

A hírt Fegyir Sandor turisztikai szakértő közölte közösségi oldalán. A bejegyzése szerint az idei év első gombáját, kucsmagombát csütörtökön, március 28-án találták megyénkben. Erről fényképet is közölt az oldalán. Mint ismeretes, a kucsmagombák jellegzetes tavaszi gombák, márciustól június elejéig teremnek. A termésidő évenként, helyenként és fajonként az időjárástól függően jelentős ingadozást mutathat.

A gombák általában nedvdúsak, viaszszerűek, igen törékenyek. Ezért nehezen kezelhetők, gyorsan romlanak. A termőtesteket a talajból óvatosan, a tönknél fogva csavarjuk ki, majd a földdel szennyezett részt vágjuk le. Ezeket a gombákat is legjobb kosárba gyűjteni. Sokat ne rakjunk egymásra, mert összetörnek. Szellős-hűvös helyen vagy hűtőszekrényben is csak rövid ideig tároljuk. Óvatosan tisztítsuk, mossuk, különben összetörik, illetve nagyon megszívja magát vízzel, így romlik az állaga.

(pmg.ua/RV)