Egyre többe kerül eltartani az elnököt

2019. április 1., 13:58

A TSZN hétvégi összeállítása annak jár utána, mennyibe kerülnek az ukrán elnökök autói, repülőútjai, hogy hol laknak az államfők, mit esznek, s minderre mennyit költ az állam, vagyis mennyit fizetünk mi?

Húsz évvel ezelőtt az elnök 1,5 hrivnyájába került minden dolgozó polgárnak, ma tízszer ennyibe, azaz 150 hrivnyába. Két évtizede még könnyen ki lehetett deríteni, mennyi pénzt fordítanak az államfőre, hiszen az összeg önálló tételként volt feltüntetve a költségvetésben, később azonban eltűnt a nevesített kiadások közül. Ma leginkább nem nyilvános rendelkezésekben és titkos utasításokban bukkanhatnánk ezekre a pénzekre. Attól azonban, hogy láthatatlanokká váltak a számunkra, nem csökkentek a kiadások.

A pénzek felett formálisan az Állami Adminisztráció (DUSZ) rendelkezik, amely valóságos állam az államban, mely országszerte több mint 60 vállalattal rendelkezik. Ezen intézmények egyetlen célja, hogy segítsenek az elnöknek ellátni hivatalát.

Az ország első számú vezetőjének eltartása évről évre többe kerül. Igaz, hivatalba lépésekor Petro Porosenko szigorú takarékosságot rendelt el, aminek meg is lett az eredménye. Később azonban ismét növekedni kezdtek a ráfordítások, bár dollárra átszámítva a jelenlegi államfő kiadásai még mindig elmaradnak két elődjétől. A rangsort kétségtelenül a közismerten költekező Viktor Janukovics vezeti.

A költségvetési kiadásokból ítélve az elnök és adminisztrációjának fenntartása 1,64 milliárd hrivnyájába kerül Ukrajnának. Az elnök életvitele leginkább egy világsztáréhoz hasonlítható: testőrség, repülők, luxusautók, fogadások és rendezvények. Mindezt a protokollszolgálat bonyolítja. Azt azonban az országos médiának nem sikerült megtudnia, hogy minderre mennyit költenek. A TSZN például megkeresést intézett az Állami Őrszolgálathoz, hogy megtudja, hány testőre van az államfőnek, s mennyibe kerül az országnak az eltartásuk, de még csak válaszra sem méltatták.

Különböző sajtóinformációk szerint a testőrök száma az első elnök, Kravcsuk ideje óta legalább a hatszorosára nőtt. Az első államfőt még huszonöten őrizték, de Viktor Janukovicsot már egy másfél száz személyes hadsereg védte. Hogy hány testőr vigyáz a jelenlegi elnökre, nem tudható.

Ma az elnöki adminisztráció autóparkja Volkswagenekből, Range Roverekből, BMW-kből és Toyotákból áll, de a csúcsot természetesen az elnök által használt S-osztályú Mercedesek jelentik. Igaz, a „Mercik” nem újak, még Juscsenko idején vásárolták őket. A gépkocsik karbantartása és üzemeltetése ennek ellenére közel 200 millió hrivnyába kerül évente.

Ugyancsak tetemes összeget emésztenek fel az elnököt kiszolgáló repülők és helikopterek. Jelenleg az államfő leggyakrabban egy ukrán gyártmányú AN–148-as repülőgéppel utazik, de külföldi útjaira néha az Airbus 319-es géppel indul. Ez utóbbi masinát, amelyben dolgozószoba, tanácsterem és hálószoba is van, még Vikor Juscsenko rendelte meg, aztán Viktor Janukovics fizette ki. A repülőutak csupán 2018-ban 88 millió hrivnyájába kerültek az államnak, ám ez az összeg nem tartalmazza az elhasznált üzemanyag árát, a pilóták bérét és a biztosítást sem. Legalább 25 külföldi útja volt az elnöknek tavaly, egy-egy ilyen út mintegy 2,5 millió hrivnyába kerülhetett.

Az elnöki rendezvények, fogadások a fentiekhez képest viszonylag szerény kiadást jelentenek, költségük alkalmanként 50 ezer hrivnyánál kezdődik. Mindenesetre az elnök csak a hivatalos állami fogadásokon és vacsorákon ehet az állam költségére.

Az ukrán államfőnek nincs hivatalos központi rezidenciája, amilyen például az amerikai elnök számára a Fehér Ház, melyben kádenciája idején kell élnie, de azért távolról sem nevezhető hajléktalannak, hiszen elvben 12 épület áll rendelkezésére feladatai ellátására, vendégek fogadására, lakhatásra és pihenésre – összesen mintegy 151 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan. Egyetlen négyzetméter fenntartásának költsége évi 667 hrivnya. Tekintettel a közüzemi díjak állandó emelkedésére, ez az összeg évről évre növekszik.

Hogy mit kapnak az exelnökök? Elnöki nyugdíj ugyan nem létezik, ám életfogytiglani ellátás illeti meg őket, amelyről rendszerint az utódjuk gondoskodik. A legtöbbet Viktor Juscsenko kapta Viktor Janukovicstól, a kiutalt állami nyaraló, a gépkocsik fenntartása, az életjáradék és az alkalmazottak bére mintegy 697 ezer hrivnyára rúg évente. Összességében a volt elnökök eltartására közel 900 ezer hrivnyát fordítanak évente.

(tsn.ua/Kárpátalja)