Zelenszkij csapata megfogalmazta követeléseit Porosenkóval szemben

2019. április 4., 16:48

Volodimir Zelenszkij showman kampánystábja megfogalmazta követeléseit Petro Porosenko elnökjelölttel szemben, amelyeket annak hivatalban lévő államfőként még megbízatásának lejárta előtt teljesítenie kellene – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A „Ze!”Csapat (Зе!Командa) Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint figyelmesen áttanulmányozták Porosenko nyilatkozatát, amelyben az államfő kifejtette, hogy „meghallotta” az elnökválasztás első fordulójában ellene szavazó ifjúságot, s ezért most követelik az elnöktől, hogy még mielőtt lejárna a megbízatása, hajtsa végre követeléseiket az általa ellenőrzött parlamenti többség, illetve a bűnüldöző szervek vezetői útján.

Zelenszkij csapatának követelései között szerepel egyebek mellett, hogy az elnök biztosítsa annak a jogszabálynak az elfogadását, amely eltörölné a civil aktivisták kötelező jövedelembevallását. Követelik továbbá, hogy az államfő szervezze újjá a Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökséget (NAZK) külföldi szakértők bevonásával; tegye meg a szükséges lépéseket az arányos, nyílt listás választási rendszer bevezetéséhez a következő parlamenti választásokig; hajtsa végre a Legfelső Korrupcióellenes Bíróság működésének megkezdéséhez szükséges intézkedéseket. További követelésekként fogalmazták meg, hogy Porosenko támogassa a jogtalan vagyonosodásért büntetőjogi felelősségre vonást kilátásba helyező, külföldi szakértők közreműködésével kidolgozott törvénytervezet elfogadását; vonja ki az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a Nemzeti Rendőrség és az egyéb bűnüldöző szervek hatásköréből a gazdasági bűncselekmények kivizsgálását, egyben megszüntetve a lehetőséget, hogy ezek a hatóságok nyomást gyakoroljanak a vállalkozókra.

Zelenszkijnél emellett követelik, hogy Porosenko tegye közzé offshore cégei, valamint a cégei számláit vezető bankok listáját, továbbá e cégek pénzügyi beszámolóit az elmúlt öt évből.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)