A hadsereg 22 beszállítóját bírságolták meg a beszerzési pályázatokon való összejátszás miatt

2019. április 5., 13:39

A Monopóliumellenes Bizottság (AMKU) megbírságolt 22 céget abból a 24-ből, amelyek részt vettek a Védelmi Minisztérium által a hadsereg élelmiszerellátására kiírt beszerzési pályázatokon – közölte a Facebook közösségi oldalon az AMKU állami megbízottja, Agnyija Zahrebeljszka, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

Az érintettekre összesen 869 265 648 hrivnya bírságot róttak ki – nyilatkozta Zahrebeljszka.

Az AMKU állami megbízottja közölte, hét olyan pályázatról van szó, amelyeket a Védelmi Minisztérium írt ki a személyi állomány élelmiszerrel való ellátására a fegyveres erők katonai egységeinél, összesen mintegy 2,5 milliárd hr értékben.

Az állami megbízott szerint a szóban forgó pályázatok résztvevői több mint 70 pályázati ajánlatot vontak vissza annak ellenére, hogy ezek voltak a gazdaságilag legkedvezőbbek, s a megrendelő ezeket hirdethette volna ki győztesnek. A kedvezőbb ajánlatok visszahívása következtében a magasabb árat ajánló cégek győztek – mutat rá az AMKU.

A Monopóliumellenes Bizottság megállapította azt is, hogy a jelzett cégek közül néhánynak azonosak a munkatársaik és a címük, ugyanazokat a hírközlési egységeket és IP-címeket használták, valamint cselekedeteik időben egybeestek. Emellett ugyanazokat az ingatlanokat bérelték gazdasági tevékenység folytatására, hasonlítottak a pályázaton való részvételhez benyújtott dokumentumaik, stb.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a közbeszerzéseket szabályozó új törvény is szigorúan eltiltja a pályázatokon való részvételtől három év időtartamra azokat a cégeket, amelyeket az AMKU „feketelistára” tett összejátszás miatt.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)