A kormány lehetővé tette a lakossági gáz árának csökkentését

2019. április 6., 12:50

A miniszteri kabinet közzétette weboldalán a lakossági gázár alakítására vonatkozó rendeletét – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A dokumentum értelmében a Naftohaz Ukrajini olyan áron értékesítheti a gázt, amely azon gázár számtani átlagának felel meg, amelyen előre fizetés alapján kínálja az ipari fogyasztóknak a szállítás előtti hónapban, ugyanakkor a miniszteri kabinet által meghatározott árnál nem drágábban. Ily módon a Naftohaz a köbméterenként 8,55 hrivnyában megállapított határértéknél olcsóbban is értékesítheti a gázt a lakosságnak.

A vállalatnál közölték, hogy 17 kopijkával köbméterenként 8,38 hrivnyára csökkentették a gáz árát.

Januárban Andrij Kobolev, a Naftohaz vezetője még arról beszélt, hogy a lakossági gázár csökkentése miatt jelentősen gyengülhet a hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyama. Március végén viszont bejelentették, hogy áprilisra mintegy 23%-kal csökken az ipari fogyasztóknak a szállításkor vagy a szállítást követő fizetéssel értékesített gáz ára (a szállítási költségeket és az áfát nem számítva), amit az európai gázárak csökkenésével indokoltak.

(zn.ua/Kárpátalja)