A Világbank szerint tovább lassul az ukrán gazdaság

2019. április 6., 10:52

A Világbank (WB) elemzői 2,9%-ról 2,7%-ra rontották az ukrán gazdaság 2019. évi növekedésére vonatkozó előrejelzésüket – írta a Hromadszjke az Interfax – Ukrajinára és a WB áprilisi szemléjére hivatkozva.

Ugyanakkor a washingtoni székhelyű pénzügyi intézet nem változtatott 2020. évi, 3,4%-os ukrajnai gazdasági növekedést jósoló prognózisán.

A tájékoztatás szerint egész Kelet-Európa és Közép-Ázsia növekedési kilátásai romlottak. A Világbank most úgy látja, a térség országainak GDP-je 2,1%-kal nő majd, holott korábban még 3,1%-os növekedésre számítottak. 

Az ukrán és a kelet-európai gazdaság növekedésének lassulását a WB-nél elsősorban a világgazdaság gyarapodásának szerényebb ütemével magyarázzák.

A Hromadszjke emlékeztet, hogy az Állami Statisztikai Szolgálat hivatalos adatai szerint Ukrajna GDP-je tavaly 3,3%-kal növekedett. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2019-es előrejelzősében 2,5%-os gazdaságnövekedéssel számol. Ugyanakkor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium prognózisában 3%-os növekedés szerepel.

Az NBU indoklása szerint az ukrán gazdaság idei lassulása az inflációs cél eléréséhez szükséges szigorú monetáris politika, valamint az államadósság kezelésével összefüggő jelentős 2019-es kiadások miatt visszafogott fiskális politika következménye.

(hromadske.ua/Kárpátalja)