Egyfős Zelenszkij-párti „képviselőcsoport” alakult a radában

2019. április 9., 14:00

Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet támogató „frakcióközi képviselői egyesülés” létrejöttét jelentette be Andrij Parubij házelnök az ukrán parlament keddi plenáris ülésén, amelynek viszont hivatalosan még csak egyetlen tagja van, a csoport alapítója és egyben vezetője.

Az egyesülést Vitalij Kuprij független képviselő hozta létre, aki maga is indult az elnökválasztáson. A március 31-én megtartott első fordulóban 4508 szavazatot szerzett. A házelnök arra kérte Kuprijt: ha rajta kívül vannak még tagjai a képviselőcsoportnak, akkor a névsort adja le a parlamenti hivatalnak.

Kuprij az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva azt állította, hogy több képviselő is jelezte csatlakozási szándékát a csoporthoz, de egyelőre nem kívánta felfedni sem a nevüket, sem azt, hányan vannak.

Közben tettlegességbe torkollott a választási vita Zelenszkij kampánycsapatának egyik tagja, Szvjatoszlav Juras és a Petro Porosenko hivatalban lévő államfő mögött álló parlamenti frakció egyik képviselője, Oleh Barna között a Zik ukrán televízió folyosóján. Juras egy választási műsor vendégeként Porosenko felelősségéről beszélt a több száz emberéletet követelő, 2014-es ilovajszki tragédiával kapcsolatban. Akkor a kelet-ukrajnai harcokban orosz segítséggel a szakadárok ostromgyűrűbe zárták az ukrán csapatokat, majd a visszavonulás közben tűz alá vették őket. Oleh Barna – aki nem volt a műsor meghívottja – katonai egyenruhában jelent meg a tévé épületében. A műsor után a folyosón elkapta Jurast az ingnyakánál, párszor megrángatta, amitől az ing el is szakadt. Jurast a tévé biztonsági őrei szabadították ki, Barnát pedig kivezették az épületből.

(MTI)