A kormány fejlesztené a Kárpátokat

2019. április 9., 09:27

A miniszteri kabinet jóváhagyta az ukrajnai Kárpátok hegyvidéki területeinek fejlesztési koncepcióját az ország négy megyéjében, amely tartalmazza az infrastruktúra kiépítését, a turisztikai potenciál fejlesztését, valamint versenyképes gazdaság megteremtését irányozza elő a régióban – írta a Facebook közösségi oldalon Hennagyij Zubko regionális fejlesztési, építési és lakásgazdálkodási miniszter, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

A 2019–2027 közötti időszakra szóló program célja sikeressé és befektetési szempontból vonzóvá tenni a hegyvidéki területeket – jelezte a miniszter. Hozzátette: a terv Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg (Lviv) és Csernyivci megyéket érinti.

„Javasoljuk az új megközelítéseket az infrastruktúra, az egészségügy, a turizmus fejlesztésében, új termelési kapacitások beindítását, munkahelyek létrehozását, a gazdasági együttműködés és az oktatási ágazat megerősítését, a közlekedési és informatikai elérhetőség fokozását, a régióközi és határon átnyúló együttműködés élénkítését” – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Jelezte azt is, hogy a koncepcióban lefektetett irányvonal közelebb hozza a Kárpátok régiójára vonatkozó európai uniós stratégia megvalósulását. Ez viszont lökést adhat ahhoz, hogy minőségileg új szintre emeljék a hegyvidéki térséget, hangsúlyozta a tárcavezető.

A koncepció négy alapvető prioritást tartalmaz:

  • versenyképes gazdaság kialakítását a hegyvidéki területeken;
  • a közlekedési, termelési és szociális infrastruktúra fejlesztését;
  • a turisztikai potenciál fejlesztését;
  • a környezeti biztonság biztosítását.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)