Végérvényesen menesztették az Odessza megyei kormányzót

2019. április 11., 09:46

Petro Porosenko elnök rendeletével menesztette Makszim Sztepanenkót, az Odessza Megyei Állami Adminisztráció vezetőjét – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A dokumentum megjelent az államfő weboldalán.

Sztapanov a hírre úgy reagált, hogy nem szándékozik fellebbezni a menesztése ellen.

„Az eljárás be lett tartva. […] Máris elmondhatom, hogy nem tervezem megtámadni ezt a határozatot, hiszen így is láthatta az egész ország a menesztésem okát. A választások Odessza megyében nagyon becsületesen és átláthatóan zajlottak, így ez kizárólag politikai döntés” – véli Sztepanov.

Mint fogalmazott, az ő elbocsátása nem annyira fontos. Fontos viszont, hogy az elnökválasztás második fordulója becsületes és átlátható legyen.

„Nem fontos a jelölt neve, az a fontos, hogy erre van szükségünk nekünk, a polgárainknak, az országunknak” – jelezte.

A kormányzói teendők ellátásával ideiglenesen Szerhij Parascsenkót bízta meg az elnök.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az államfő weboldalán hétfőn jelent meg a Sztepanovot felmentő rendelet. A kormányzó azonban törvénytelennek nevezte az elnök eljárását, s közölte, hogy nem kívánja elhagyni tisztét. Odessza megye kormányzója azzal hozta összefüggésbe felmentését, hogy biztosította a választások tisztaságát. Maga az elnök nem kommentálta döntését. A miniszteri kabinet április 10-én elfogadta a Sztepanov menesztésére vonatkozó előterjesztést, bár Arszen Avakov belügyminiszter jelezte, hogy ő ellene szavazott.

Az elnökválasztás első fordulóját Odessza megyében Volodimir Zelenszkij nyerte, a szavazatok 41,26%-át szerezve meg. Jurij Bojko lett a második (21,82%), Petro Porosenko pedig a harmadik helyen végzett a voksok 9,08%-ával.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)