Az elnökjelöltek kerülték a munkaerő-elvándorlás problémáját

2019. április 13., 11:09

Az elnökjelöltek a választási kampány során szemet hunytak a munkaerő-migráció felett, mintha nem is létezne – jelentette ki a 112.ua hírtelevízió műsorában Koszty Bondarenko, az Ukrán Politika Alap vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

A szakértő rámutatott, egyik elnökjelölt számára sem volt ez az első számú téma. Ha beszéltek is róla, csak érintőlegesen.

A Gazdasági Stratégiák Központjának kutatása szerint az ukrán munkaerő-migránsok száma 2015–2017-ben 4 millió főt tett ki. A legnépszerűbb migrációs irányok Oroszország és Lengyelország. Részben ennek, a téma összetettségének és kényességének tudható be, hogy a politikusok igyekeztek kerülni – vélte Bondarenko.

Közben a munkaerő-elvándorlás miatt Ukrajnában máris erős hiány mutatkozik építőmunkásokból, kamionsofőrökből, hegesztőkből, vízvezeték-szerelőkből, mechanikusokból, IT-szakemberekből – tette hozzá.

Szerinte az elvándorlás felveti a népességcsere kérdését. Az országot elhagyó ukránokat csak olyan emberek válthatják fel, akik megelégszenek az alacsony ukrajnai jövedelmekkel, vagyis afrikai, közel-keleti, pakisztáni származásúak érkezése várható – jelezte. Rámutatott, máris érzékelhető az afganisztáni, azerbajdzsáni, közép-ázsiai migránsok megjelenése az országban.

(unian.ua/Kárpátalja)