Jövő héten elfogadhatják az új nyelvtörvényt

2019. április 17., 15:28

Andrij Parubij kijelentette, hogy a Legfelső Tanács április 25-én fogadhatja el az új nyelvtörvényt. Az UNIAN hírügynökség szerint a parlament elnöke erről a ZIK tévécsatorna műsorában beszélt április 16-án este.

Az „ukrán állam léte szempontjából alapvető dolgokról” szólva a házelnök az egyház, a NATO, a vízummentesség, az orosz agresszió megfékezésének kérdését nevezete meg, valamint „a nyelvtörvényt, amelyet a következő plenáris csütörtökön (április 25. – UNIAN) fogadunk el”.

Az UNIAN emlékeztet, a Legfelső Tanács február 28. óta tárgyalja második olvasatban Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról című törvény tervezetét (№ 5670-д). A jogszabálytervezethez több mint kétezer módosító indítvány érkezett. Mikola Knyazsickij, a Rada kulturális bizottságának elnöke korábban úgy vélte, hogy a törvényhozás április 23-án végezhet a módosító indítványok áttekintésével. A parlament következő plenáris üléshetére április 23–26. között kerül sor.

Mint ismeretes, az új nyelvtörvény elfogadása esetén jelentősen korlátozná az ukrajnai kisebbségek nyelveinek használatát az oktatás mellett a kultúra és a közélet terén is.

(unian.ua/Kárpátalja)