Kárpát-medencei családorvosi fórumot tartottak Budapesten

2019. április 17., 09:41

Kárpátaljaiak Az év családorvosa a Kárpát-medencében pályázat díjazottjai között

Április 13–14-én került megrendezésre Budapesten a Kárpát-medencei családorvosok fóruma. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) szervezésében megrendezésre kerülő eseményen előbb tudományos előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők, majd díjazták Az év családorvosa a Kárpát-medencében pályázat legjobbjait.

A budapesti Körszállóban sorra került fórumon elsőként prof. dr. Balogh Sándor, a MÁOTE elnöke köszöntötte a résztvevőket, beszédében hangsúlyozta, hogy ez a mostani esemény az egész Kárpát-medencei magyarság családorvosi hálózatának az ünnepe és méltatása is egyben.

A szombat délelőtt folyamán neves előadók tolmácsolásában elő­adásokra került sor a mozgásszervi betegségek témakörében, szó volt a modern fájdalomcsillapításról, a gyulladásgátlásról, a fizioterápia és a gyógytorna szerepéről az egészségügyi ellátórendszerben.

Ezt követték a MÁOTE által meghirdetett Az év családorvosa a Kárpát-medencében pályázatra jelentkező pályázók prezentációs előadásai, amelyek junior, illetve szenior kategóriában kerültek meghirdetésre.

A junior díjra pályázók olyan 5–6. évfolyamos, végzős orvostanhallgatók, illetve az alapellátásban legfeljebb 5 éve dolgozó családorvosok közül kerültek ki, akik azt vázolták, hogy miként gondolják megszervezni az alapellátás legfontosabb elemeit. Ebben a kategóriában Mijó Nikolett, az Ungvári Nemzeti Egyetem végzős orvostanhallgatója pályázott.

A szenior kategóriában olyan doktorok tartottak prezentációkat, akik legalább 20 éve dolgoznak családorvosként, és munkásságukat egyfajta összefoglalóként is bemutatták a szakmai zsűrinek. Itt Kárpátalját Mijó Erika zápszonyi családorvos képviselte.

Az anyaországi, felvidéki, erdélyi, délvidéki és kárpátaljai kurátorok ajánlása alapján minden régióból elismerésben részesült egy úgynevezett életműdíjas is, aki legalább harminc évet dolgozott le korábban az alapellátásban. Ebben a kategóriában Kárpátalját Molnár György képviselte, aki az elmúlt évszázad második felétől 2008-ig Tiszapéterfalván közel negyven éven át dolgozott körzeti orvosként. Megható és megsüvegelendő volt a Budapesten még manapság, 96 évesen (!) is praktizáló Körmendi István bizonyságtétele, aki isteni kegyelemnek nevezte, hogy a Teremtő még ilyen idősen is ad számára erőt és egészséget hivatása gyakorlására.

A vasárnap a köszöntések és díjátadások napja volt, amelyben részt vállalt dr. Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszter, illetve prof. dr. Sótonyi Péter Corvin-lánc díjas akadémikus, Prima Primissima-díjas orvos is.

A junior kategóriában a felvidéki Varga Viktória és a Pécsről érkezett Szebeni Zsolt kapott díjat, míg szenior kategóriában a marosvásárhelyi Kurjatkó Tamás kapott elismerést, de rajtuk kívül minden pályázó díszes oklevélben is részesült.

Jakab Lajos