Hódok telepedtek meg egy rahói járási patakban

2019. április 18., 09:34

Szokatlan lakók, hódok jelentek meg a Fekete-Tiszai Erdészet területén, egy gyors hegyi patak árterében, ami nem megszokott élettér e vidékünkön ritka állatok számára – jelentette a Zakarpattya Online. 

Az állatok megjelenése azért meglepő némileg, mert a hódok rendszerint kerülik a gyors áramlást, illetve az olyan vizeket, amelyek télen fenékig befagyhatnak. 

Andrij Klimpotyuk vezető vadászati szakértő szerint a hódok még tavaly telepedhettek meg a hegyi pataknál. A vadőrök megfigyelése szerint egy háromtagú családról lehet szó. A hódok 15 m hosszú gátat és két méternél is magasabb lakóhelyet építettek maguknak. Ezzel mintegy 200 négyzetméternyi területet árasztottak el. A környéken megfigyelhetők a hódok munkálkodásának nyomai: az elrágott törzsű, ledöntött fák. Az állatok vélhetően azért választották ezt a helyet, mert táplálékban gazdag: a környéket sűrű fűz-, nyár- és égercserjék borítják, amelyek egy földcsuszamlás nyomán alakultak ki. 

A szakértők úgy vélik, a hódok a Duna medencéjéből kiindulva, a Tisza mentén megtelepülve juthattak el egészen a folyó forrásvidékéig, s most azt remélik, az állatok ismét benépesítik a régiót. Ismeretes, hogy a hód szigorúan védett állat, amely a XIX–XX. században gyakorlatilag kihalt Európában.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)