Porosenko hívei szimpátiatüntetést tartottak Kijevben a választási vita előtt

2019. április 19., 18:25

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök hívei pénteken szimpátiatüntetést tartottak a kijevi Függetlenség terén (Majdanon), néhány órával megelőzve az államfő és kihívója, Volodimir Zelenszkij elnökjelölt esti választási vitáját az Olimpiai Stadionban.

A „Védd meg Ukrajnát!” elnevezésű megmozduláson több ezren gyűltek össze. Felszólalt Porosenko elnök is, aki felhívta híveit: az elnökválasztás vasárnap sorra kerülő második fordulójáig mindenki legalább három Zelenszkij-párti választót győzzön meg arról, hogy inkább rá szavazzon. Ennyi elég lesz a győzelemhez – tette hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál összefoglalója szerint.

Porosenko bírálta Zelenszkijt, mondván, hogy nem képes megvédeni az országot az orosz agresszióval szemben, nem ért a gazdasághoz, a külpolitikához a hadsereghez. Szavai szerint Vlagyimir Putyin ukrán elnök abban érdekelt, hogy az elnökválasztások után Ukrajnában káosz uralkodjon el, a parlamentben olyan új kormánykoalíció formálódjon, amely fékezi az ország euroatlanti integrációját.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint a megmozdulás résztvevői elsősorban amellett szólaltak fel, hogy az elnökválasztás után megmaradjon Ukrajna külpolitikai kurzusa, az ukránpárti álláspont a nyelv, az oktatás, a vallás területén, valamint folytatódjanak a megkezdett reformok. Kiemelten fontosnak nevezték, hogy ne térhessenek vissza a vezetésbe az Oroszországba menekült Viktor Janukovics leváltott elnököt támogató egykori Régiók Pártjának volt tagjai.

(MTI)