Merkel, Tusk és Stoltenberg telefonon hívta fel Zelenszkijt

2019. április 24., 13:28

Telefonon hívta fel kedden Volodimir Zeleneszkijt, az ukrán elnökválasztás nyertesét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és mindhárman Ukrajna támogatását ígérték.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a német kormány sajtóirodája által kiadott közleményre hivatkozva azt írta, hogy Merkel németországi látogatásra hívta meg Zelenszkijt, és megegyeztek az egymás közti szoros kapcsolattartásban.

A közlemény szerint a beszélgetés során a felek nagyra értékelték a két ország közötti szoros kapcsolatokat. A német kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is aktívan támogatja Ukrajnát a reformok terén, valamint szuverenitásának és területi egységének kérdésében.

Donald Tusk a Twitteren ukrán nyelven írt bejegyzésben számolt be arról, hogy – mint fogalmazott – „jó telefonbeszélgetést folytatott Ukrajna megválasztott elnökével, aki még nem lépett hivatalba”. „Biztosítottam afelől, hogy az EU változatlanul támogatja Ukrajnát. Várom együttműködésünket és találkozónkat az Ukrajna–EU-csúcsértekezleten júliusban” – írta Tusk. Közölte, hogy felhívta Petro Pororosenko hivatalban lévő elnököt is „az öt évnyi jó együttműködés után”. „Versenyre épülő, szabad és tiszta elnökválasztás a békés hatalomátadással a legjobb bizonyítéka Ukrajna fejlődésének és demokratikusságának” – mutatott rá Tusk.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az Ukrajna–EU csúcs a tervek szerint július 8-án lesz. A tavalyi Brüsszelben volt, így vélhetően az ideit Kijevben rendezik meg, de a helyszínt még nem jelentették be.

Stoltenberg szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonon beszélt Zelenszkijjel. Mint írta, arra kérte, hogy a közeljövőben látogasson el a NATO központjába. A főtitkár közölte, hogy a NATO továbbra is „erős politikai és gyakorlati” támogatást nyújt Ukrajnának.

(MTI)