Parubij házelnök csak a nyelvtörvény elfogadása után távozna tisztéből

2019. április 24., 19:16

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke a parlament szerda reggeli ülésén kijelentette, hogy kész szavazásra bocsátani a menesztésére vonatkozó képviselői előterjesztést, de csak Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról című törvény elfogadása és aláírása után – közölte a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Reggel a koalíciós pártok, a Népi Front (Народний фронт) és a Petro Porosenko Blokkja (Блок Петра Порошенка) képviselőinek felszólalásaival indult a parlamenti ülésteremben. A felháborodott honatyák kijelentették, hogy a Parubij házelnök menesztésére tett kísérlet az orosz párti revansiszták műve. Makszim Burbak, a Népi Front frakcióvezetője azt mondta, a kezdeményezés tényleges célja elérni az előrehozott parlamenti választásokat fél évvel a törvényhozás megbízatásának lejárta előtt. Hozzátette: a koalíció mindent el fog követni annak érdekében, hogy a parlamenti választásokra az eredeti elképzelés szerint, azaz októberben kerüljön sor.

Andrij Parubij megerősítette, hogy Valerij Piszarenko, az Újjászületés (Відродження) párt képviselője kedden valóban kezdeményezte a parlament apparátusánál az aláírásgyűjtést a házelnök leváltása céljából. Hangsúlyozta, a korábbi esetekhez hasonlóan késedelem nélkül elrendelte az aláírási ívek kiadását. Azt ígérte, ha összegyűlik a kezdeményezéshez a szükséges számú aláírás, haladéktalanul szavazásra bocsátja a kérdést, de csak akkor, ha a parlament elnökeként előbb aláírta a nyelvtörvényt.

(zn.ua/Kárpátalja)