Kötelező lesz a ZNO matematikából

2019. április 28., 18:24

A tervek szerint 2021-től válna kötelezővé a külső független értékelés (ZNO) matematikából az érettségizők számára – jelentette ki a Legfelső Tanács pénteki plenáris ülésén a kormányhoz intézett kérdések órája során Lilija Hrinevics oktatási miniszter, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

A miniszter elmondta, azok a diákok, akik most fejezik be a kilencedik osztályt, már erre a vizsgatípusra fognak készülni.

Hrinevics a matematikavizsga kötelezővé tételét azzal indokolta, hogy ez a tárgy „fejleszti a logikát és az elvont gondolkodást”. Hangsúlyozta, hogy minden ország, amely „erősíteni kívánja innovációs potenciálját”, már bevezette a kötelező matematikavizsgát.

Közölte azt is, hogy a vizsga kétszintű lesz. A „humán” diákok választhatják az első szintet, azoknak viszont, akik műszaki felsőoktatási intézményekbe vagy műszaki szakokra felvételiznek, a második, emelt szintet kell választaniuk.

Az UNIAN emlékeztet, hogy idén a ZNO-teszteket 355 ezren fogják megírni május 21. és június 13. között. Összesen 11 tárgyból kerül sor külső független értékelésre.

(unian.ua/Kárpátalja)