Továbbra is vizsgázhatnak magyarból az alsósok

2019. május 1., 14:40

Eldőlt, hogy idén az oktatás nyelvéből tehetnek vizsgát ukrán nyelv helyett a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák elemi tagozatát befejező kisdiákok.

A közelmúltban a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek vezetői levélben fordultak Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterhez annak kapcsán, hogy a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Oktatási és Tudományos Főosztályának egyik levelében a korábbi évek gyakorlatával ellentétben csupán ukrán nyelvből engedélyezte a nemzetiségi nyelven oktató iskolák elemi tagozatát befejező diákok számára a kibocsátó vizsgát, holott korábban az oktatás nyelvéből, azaz esetünkben magyarból is vizsgázhattak. A Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke által aláírt levél arra kérte az oktatási tárca vezetőjét, hogy módosítsa az idei kibocsátó vizsgákra vonatkozó minisztériumi rendelkezést.

Minap a KMKSZ birtokába jutott a minisztérium 2019. április 24-én kelt parancsa, amely módosítja az elemi tagozat befejezése után teendő kibocsátó vizsgák felsorolását. A módosítás lehetővé teszi, hogy a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák negyedik osztályt befejező kisdiákjai ukrán nyelv helyett az oktatás nyelvéből tehessenek kibocsátó vizsgát az adott oktatási intézmény pedagógiai tanácsának határozata alapján.

hk