Több millióra tehető a cukorbetegek száma Ukrajnában

2019. május 7., 10:19

Ukrajnában körülbelül 3,5 millió cukorbetegségben szenvedő pácienst tartanak nyilván, további hárommillió beteg, köztük több mint másfél millió fogamzóképes korú nő viszont nem szerepel a nyilvántartásban, mivel nem fordulnak orvoshoz – mondta el a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának adott interjújában Tetyana Avramenko, az E. Lukjanova Gyermekgyógyászati, Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet szülészeti endokrinológiai és magzati fejlődés patológiája osztályának vezetője.

A szakértő emlékeztetett, a diabétesz autoimmun rendellenesség következtében kialakuló anyagcsere-betegség. Kialakulásának számos oka lehet: stressz, valamely megbetegedés, egészségtelen életmód. Az esetek 12%-a a túlsúlyra vezethető vissza. Mindezzel a leendő édesanyáknak tisztában kell lenniük.

Elmondása szerint a várandósság idejére három kritikus időszak esik, amikor a nőknek feltétlenül kórházi megfigyelésre van szükségük az inzulinterápia módosítása érdekében.

„Terhesség idején nő a veséket érő terhelés, mindent el kell követni a diabéteszes nefropátia kialakulásának elkerülése érdekében. Károsodhatnak az erek is. Ha beteg a mama, beteg a placenta is. Az orvosnak kötelessége folyamatosan nyomon követni a terhes nő állapotát, nehogy elmulassza a pillanatot, amikor fennáll a placentális diszfunkció kialakulásának veszélye. Ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük és megelőzzük – és mi kifejlesztettünk egy ilyen rendszert –, akkor a nő kihordja a magzatot és egészséges gyermeket szül” – mondta el az orvos.

(zn.ua/Kárpátalja)