XXVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

2019. május 7., 15:47

2019. április 24-én több mint 300 diák és tanár érkezett Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról Erdélybe a Bolyaiak városába, Marosvásárhelyre, hogy immár 28. alkalommal összemérje erejét matematikából ezen a színvonalas nemzetközi versenyen.

A határátkelés és az utazás „viszontagságait” egy csapásra elfeledtette a szívélyes fogadtatás. Kis pihenő és a finom vacsora után még sokat beszélgettünk régi és új ismerőseinkkel.

Következő napon Marosvásárhellyel ismerkedtünk, ahol lépten-nyomon találkozhatunk a két neves matematikus, Bolyai János és Bolyai Farkas emlékét őrző szobrokkal, alkotásokkal. Megtekintettük a csodálatos Kultúrpalotát, és kiállításait, valamint a barokk stílusú városháza épületét, ahol a város polgármestere üdvözölte a résztvevőket.

A versenyre érkező diákok és tanáraik számára az élmények sora még nem ért véget. Este Marosvásárhely Stúdiószínházának előadását, illetve a Maros Művészegyüttes műsorát néztük meg.

Április 26-án elérkezett a nagy nap. A marosvásárhelyi Sapientia Tudományegyetem adott helyet az NMMV idei fordulójának. Amíg a diákok a versenyfeladatokkal birkóztak, addig a tanárok a Bolyai János tudományos konferencia előadásait hallgathatták meg.

Ebéd után a diákoknak, a verseny okozta feszültség oldásának céljából érdekes kísérleteket mutattak be az egyetem tanárai.

Eközben a zsűri a dolgozatok javításával foglalkozott, s a késő esti órákban megszülettek a verseny eredményei.

Az izgalmak fokozása végett az eredmények kihirdetése még váratott magára. Szombaton egész napos kirándulásra indultak a verseny résztvevői: volt, aki kastélytúrán élvezhette Erdély gyönyörű tájait és a remek időjárást, volt, aki Petőfi nyomába eredt és többek között Székelykeresztúr, Segesvár városokat kereste fel. Kicsit elfáradva, de élményekkel teli érkeztünk meg a szálláshelyünkre, ahol ünnepélyes búcsúvacsorán még egy jó hangulatú estét tölthettünk el régi és új barátainkkal.

Vasárnap végre eljött az eredményhirdetés ideje. Kárpátalja csapatának legrangosabb díjait egy testvérpár szerezte meg. A 9. osztályosok között Páll Márton, a Beregrákosi Általános Iskola tanulója különdíjat kapott, a 10. osztályosok versenyében bátyja, Páll László 2. helyezést ért el, aki a Nagyberegi Református Líceum diákja. Rajtuk kívül legeredményesebben a 9. osztályosok között Hájas Dominika, (Nagyberegi Református Líceum) és Hapák Alexandra (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium (BBGMG)), a 10. osztályban Náskó Milán (BBGMG), a 11. osztályban pedig Hapák Viktor (BBGMG) szerepelt.

A záróünnepség után hazaindultunk, a szívünkben azzal az érzéssel. hogy ez a rendezvény több volt, mint egy matematikaverseny, városnézés, színházlátogatás, kirándulás. Itt mind összetartozunk, itt mindenki őszintén örömet akar szerezni a másiknak. Úgy indultunk haza, hogy itt mindnyájan otthon éreztük magunkat. Köszönet érte vendéglátóinknak, a Bolyai Elméleti Líceum és a Sapientia Tudományegyetem tanárainak, s az utazásunkat támogató személyeknek: Szabó Árpádnak, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatójának, Kubatov Antalnak, a magyarországi régió vezetőjének és különösképpen hálásak vagyunk Veres Pál miskolci tanár úrnak, aki fáradságot nem ismerve maga vezette az autóbuszt, amellyel Kárpátalja ifjú tehetséges matematikusai eljuthattak e nemzetközi versenyre.

File-Kovács Erika,
a kárpátaljai régió vezetője