Grezsa: Kárpátalján felértékelődik a magyar óvodai nevelés és elemi iskolai oktatás

2019. május 8., 15:18

Különös fénytörést kap ma Kárpátalján a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program megvalósítása a jogfosztó ukrán oktatási és nyelvtörvények tükrében, mert felértékelődik a magyar óvodai nevelés és elemi iskolai oktatás – jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerdán az Ungvárhoz közeli Sislócon.

Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított vegyes nyelvű óvoda átadási ünnepségén mondott köszöntőjében hangsúlyozta, különösen fontos, hogy Kárpátalja magyarlakta és vegyes lakosságú településein magyar anyanyelven neveljék a gyermekeket, és a magyar mesevilágon keresztül kössék őket a magyar kultúrához. „Olyan óvodai közegben, ahol ukrán csoportok is vannak, ennek a jelentősége még inkább kiemelkedő, hiszen a sislócihoz hasonló vegyes nyelvű óvodákban már kisgyermekkorban toleranciára, egymás elfogadására nevelik a gyermekeket, ami a jövőben mindenképp hozzá fog járulni a magyar és ukrán nép közötti kapcsolatok erősítéséhez” – tette hozzá. Megjegyezte, „ülönösen ránk fér ez a magyar–ukrán államközi kapcsolatok jelenlegi helyzetét tekintve”.

A miniszteri biztos rámutatott, Kárpátalján a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program – különösen a megvalósításában közreműködő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) segítségével – nagyon sokat tesz azért, hogy az emberek, nemzetiségtől függetlenül, elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz a régió egészének boldogulása érdekében. A sislóci óvoda, amelyben négy település magyar gyermekei nevelkednek, olyan feltételeket biztosít, amelyeknél jobbak városokban sincsenek – mondta, reményét fejezve ki, hogy az intézményből kikerülő gyermekek jelentik majd az „aranytartalékot” a kárpátaljai magyar iskolai oktatás számára.

Grezsa István emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Kárpátalja-szerte 139 óvoda felújítása és 32 építése volt tervezve 6 milliárd forintból. Mint jelezte, a felújítások több mint fele elkészült, és eddig négy óvoda épült meg, amiből hármat már átadtak.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az óvoda-felújítások és -építések mind az Ung-vidéken, mind egész Kárpátalján hozzájárulnak a magyarság fogyásának megállításához. Hozzáfűzte, bízik abban, hogy sok nem magyarul beszélő szülő dönt úgy, magyar óvodába íratja gyermekét, hogy megtanulja nagyszülei elfelejtett anyanyelvét.

A sislóci után Grezsa István felújított magyar nyelvű óvodát avatott az ungvári járási Ráton, és a nap folyamán egy-egy vegyes nyelvű óvodát ad át a Munkácshoz közeli Beregrákoson, majd Beregszászban.

(MTI)