Visszatért Ukrajnába Ihor Kolomojszkij, az ország egyik leggazdagabb üzletembere

2019. május 16., 17:31

Visszatért csütörtökön egy magángépen Ukrajnába Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha, aki még 2017 nyarán hagyta el az országot – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az ország egyik leggazdagabb üzletembere éjjel érkezett meg a Privat cégcsoport egy magángépén a kelet-ukrajnai Dnyipro városába. A Szhemi című oknyomozó műsor újságíróinak információi szerint vele együtt utazott a gépen Andrij Sipko, az Újjászületés (Vidrodzsennya) nevű párt parlamenti képviselője és Tyimur Mindics, a megválasztott államfő, Volodimir Zelenszkij humortársulatának, a Kvartal 95 stúdiójának társtulajdonosa, akivel állítólag Kolomojszkijnak közös üzleti érdekeltségeik vannak a médiaszférában.

Zelenszkijt az elnökválasztási kampány során ellenfelei rendre Kolomojszkij „bábjának” próbálták beállítani. Azzal vádolták, hogy szorosabb kapcsolatban áll a milliárdos üzletemberrel, mint ahogy azt állítja. Zelenszkij ugyanis váltig állítja, nincs több közük egymáshoz Kolomojszkijjal mint az, hogy az oligarcha többségi tulajdonában lévő 1+1 tévécsatornán futnak show-műsorai a televízióval kötött szerződések alapján.

Kolomojszkij 2017 júniusában hagyta el Ukrajnát, korábban Svájcban, majd az utóbbi időben Izraelben lakott.

Petro Porosenko 2014-es elnökké választása után kinevezte őt Dnyipropetrovszk megye kormányzójává, de később összekülönböztek, főként üzleti ügyeken. Végül két, Kolomojszkij érdekszférájába tartozó állami olajvállalat irányítása körüli vita ahhoz vezetett, hogy Porosenko 2015-ben menesztette őt a kormányzói posztról. Majd a kormány 2016 végén államosította a Privatbankot, amelynek főrészvényese Kolomojszkij volt, ezután az oligarcha végleg Porosenko esküdt ellenségévé vált.

Április közepén viszont egy kijevi bíróság kimondta, hogy a Privatbank államosítása jogellenes volt. A döntés még nem jogerős, a kormány fellebbezést nyújtott be.

Néhány hete egyébként Kolomojszkij már egy sajtónyilatkozatában közölte, hogy Zeleneszkij beiktatására hazatér Ukrajnába.

(MTI)