CSESZNO: A jelöltek 1,7 milliárdot költöttek az első fordulóban, ennek egyharmadát Porosenko

2019. május 17., 19:35

Az elnökválasztás első fordulójában a jelöltek közül Petro Porosenko költötte a legtöbbet, akinek a választási alapja 585 millió hrivnyát tett ki – jelentette be a CSESZNO civil mozgalom, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

A szervezet tájékoztatása szerint a jelöltek együttesen 1,7 milliárd hrivnyát költöttek az első fordulóban. A CSESZNO hozzáteszi, hogy Porosenko kiadásai a több mint 40 jelölt összkiadásainak egyharmadát tették ki.

Ugyancsak meghaladta a 100 millió hrivnyát Julija Timosenko, Olekszandr Vilkul, Volodimir Zelenszkij, Oleh Ljasko, Anatolij Hricenko és Szerhij Taruta választási alapja. További hét jelölt választási alapja néhány tízmillióra volt tehető. Tizennégyüké viszont nem érte el az egymilliót, hat jelölt pedig a Központi Választási Bizottságnak (CVK) benyújtott jelentésében 0 hrivnya kiadást tüntetett fel, vagyis az utóbbi politikusok választási költségei kizárólag az elnökjelöltként való bejegyzéshez megkövetelt kaució megfizetéséből álltak – mutat rá a CSESZNO.

A civil szervezet kimutatta, hogy az idei választásokon a jelöltek gyakrabban alkalmazták „az agitáció új eszközeit”, mint amilyen a világháló, a YouTube-on, a Google-on stb. elhelyezett hirdetés, bár a kiadások nagyobb része ezúttal is a kültéri és televíziós hirdetésekre ment el, miközben a jelöltek első fordulós pénzügyi jelentéseiben alig szerepelnek az internetes hirdetésekkel kapcsolatos kiadások.

Emellett a jelöltek sok esetben még 2018-ban rendeltek meg hirdetéseket, amelyek jogilag nem minősülnek választási kampánynak, s így nem kell elszámolni az ezekkel kapcsolatos kiadásokkal – emlékeztet többek között a CSESZNO.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)