Magas rangú külföldi delegációkat várnak Kijevbe az ukrán elnök beiktatására

2019. május 19., 12:25

Külföldi országok államfői, illetve kormányküldöttségei is jelen lesznek Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök hétfői beiktatási ceremóniáján. Kijevbe várják többek közt a magyar elnököt is – jelentette az Interfax-Ukrajina nyomán az Ukrajinszka Pravda.

A hírek szerint az ünnepségen jelen lesz még Dalia Grybauskaitė litván elnök, Áder János, Magyarország elnöke, Raimonds Vējonis, Lettország elnöke, Kersti Kaljulaid, Észtország elnöke, Salomé Zurabisvili, Grúzia elnöke.

A Német Szövetségi Köztársaságot az a Christian Wulff fogja képviselni, aki 2010–2012 között volt az ország államfője. Moldovából Pavel Filip miniszterelnököt várják Kijevbe, Törökországot Fuat Oktaj alelnök fogja képviselni. Az azerbajdzsán küldöttséget Ogtaj Aszadov parlamenti elnök vezeti. Az Egyesült Államok képviseletében jelen lesz Rick Perry energetikai miniszter, aki 2017 óta tölti be tisztségét.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács május 20-ára tűzte ki Volodimir Zelenszkij beiktatását, holott a leendő elnök május 19-ét javasolta az ünnepélyes eskütétel dátumául.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)