Közzétették Zelenszkij beiktatásának programját

2019. május 20., 08:52

Hétfőn beiktatják tisztségébe Volodimir Zelenszkij megválasztott elnököt. Az államfő sajtószolgálata közzétette a május 20-i események menetrendjét – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A Legfelső Tanács ünnepi ülésére kijevi idő szerint 10 órától kerül sor. Az államfő a parlament üléstermében esküszik fel az ukrán nép szolgálatára a honatyák és a magas rangú vendégek jelenlétében, miáltal hivatalosan is átveszi az elnökséget. 

Egy órával később, 11.05 órakor a Marijinszkij-palotában az államfőnek bemutatják az Ukrán Fegyveres Erők fegyvernemi parancsnokait, mivel az elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is. Ezután zászlófelvonási ünnepségre kerül sor.

A továbbiakban az új ukrán elnök és Jelena Zelenszkaja, a first lady üdvözlik a beiktatási ünnepségre érkezett külföldi delegációk vezetőit. Egyes források szerint ugyanakkor az ilyenkor hagyományos, a külföldi vendégek tiszteletére adott fogadás elmarad, ám azt nem közölték, mit terveznek helyette.

Végül 14.30 órától kétoldalú találkozókra kerül sor a külföldi delegációk vezetőivel az elnöki adminisztráció Bankovaja utcai épületében. 

A beiktatási ünnepség miatt a rendőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a nemzeti gárda hétfőn egész nap fokozott készültségben teljesít szolgálatot.

(zn.ua/Kárpátalja)