Az ungvári polgármester Kernesz és Truhanov pártjával indul a választásokon

2019. május 23., 16:16

Bohdan Andrijiv a Facebook közösségi oldalon jelentette be, hogy csatlakozik a Hennagyij Kernesz által létrehozni tervezett politikai tömörüléshez – írja a Zakarpattya Online.

„Harkiv polgármesteréhez hasonlóan úgy gondolom, a helyi önkormányzatoknak erős képviselettel kell rendelkezniük a parlamentben. Képviselőknek pedig olyan szakembereket kell megválasztani, akik ismerik a helyi problémákat, és meg tudják oldani azokat” – indokolta döntését a kárpátaljai megyeszékhely polgármestere.

Az új politikai formáció gerincét az az Újjászületés (Відродження) párt képezné, amelynek jelöltjeként Andrijiv a legutóbbi helyhatósági választásokon indult az ungvári polgármesterségért. A Zakarpattya Online szerint az Újjászületés „nem hivatalos kurátora” Kárpátalján Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő, aki a párt képviselőcsoportjának tagja a Legfelső Tanácsban.

A portál úgy tudja, az új párthoz az Újjászületés parlamenti képviselői mellett a Népakarat (Воля народу) képviselőcsoport és A Mi Vidékünk egyéni választókerületben mandátumhoz jutott honatyái is csatlakoznak. Máris csatlakozott Kerneszhez Hennagyij Truhanov odesszai polgármester és pártja, a Bízz a Tettekben!

Vitalij Homutinnik, az Újjászületés társelnöke elmondta, a tervek szerint még májusban sor kerül az új párt alakuló kongresszusára. A kezdeményezők a nagyvárosok polgármestereit, megyei tanácsi elnököket és kormányzókat igyekeznek megnyerni a létrehozandó pártnak.

Ismeretes, hogy Volodimir Zelenszkij elnök kedden feloszlatta a Legfelső Tanácsot, s július 21-ére előrehozott választásokat írt ki.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)