Elsodort egy hidat a Latorca

2019. május 23., 13:47

A Latorca felső szakaszán bekövetkezett hirtelen vízszintemelkedés következtében az árhullám elsodort egy betonhidat a volóci járási Katlanfaluban (Koteljnicja) – jelentette a Zakarpattya Online.

A híd még a 2017. decemberi árvíz idején megsérült. A falu túlparti részén 64 lakóházban mintegy 250-en élnek. Miután kerülőút nincs, ez a településrész most gépkocsin megközelíthetetlenné vált, az emberek legfeljebb függőhídon tudnak átkelni a folyó egyik partjáról a másikra.

A most leomlott híd még az 1980-as évek elején épült, kezelője a megyei közútfenntartó vállalat. A korábbi sérülés után az új híd megépítésének terve bekerült az Állami Régiófejlesztési Alap (DFRR) terhére megvalósuló objektumok közé. Elkészült a beruházás terv- és a költségvetési dokumentációja, lebonyolították a közbeszerzési eljárást. A híd építésére idén 5 millió hrivnyát különítettek el a DFRR költségvetéséből, amelyhez 500 ezer hrivnyával járul hozzá a megyei költségvetés. Az elkülönített pénzeket ugyanakkor máig nem utalták ki.

A hatóságok korábban jelezték, Kárpátalja több régiójában komoly problémákat okoznak a május 20. óta tartó esőzések. Víz alá került többek között mintegy 870 hektárnyi mezőgazdasági hasznosítású földterület, 85 porta, 31 lakóház. Megsérült 830 méternyi parti védmű, hét híd (köztük négy gyalogos átkelőhely). A medrükből kilépő folyók három helyen is vízátfolyást okoznak az utakon: a Munkács–Rohatin országúton az Ilosvai járás területén Ölyvösnél (Viljhivka), a Nagyszőlősi járásban Magyarkomját (Veliki Komjati) és Salánk között, valamint a Perecseny–Szolyva országúton Turjavágásnál (Turja Paszika).

Összességében a víz a megye hat járásának 25 településén okozott károkat.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)