Új néven indulna a parlamenti választásokon a BPP

2019. május 25., 13:55

Várhatóan még az előrehozott parlamenti választások előtt Európai Szolidaritásra (Європейська солідарність) keresztelik át a Petro Porosenko Blokkja Szolidaritás pártot – jelentette az Interfax-Ukrajina nyomán a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Korábban az ukrán országos média arról számolt be, hogy a BPP soron következő kongresszusára e hónap végén, május 31-én kerül sor. A párt a mai napra amolyan technikai tanácskozást hirdetett meg az egyesült területi közösségekben tartandó választások kapcsán. A fórumon Porosenko megerősítette a „nagy” pártkongresszus tényét és dátumát. Emellett valamennyi demokratikus erő egyesítését szorgalmazta. Közölte azt is, hogy május 31-én döntenek a megújult párt képviselőjelöltjeiről.

Az Ukrajinszka Pravda korábban arról írt, hogy Petro Porosenko leköszönt államfő szerint pártjának komoly „márkaváltásra” van szüksége a parlamenti választások előtt. A névválasztás nem véletlen, hiszen így a párt új nevének rövidítése ukránul EC lenne, ami megegyezik az Európai Unió ukrán rövidítésével, s eszébe idézheti a választóknak, hogy Porosenko magát az ukrán európai uniós integráció egyik fő előmozdítójának tekinti.

Ugyanakkor a strana.ua úgy tudja, nemcsak Porosenko neve tűnne el „pártja” nevéből, de a vezetője sem ő lenne a továbbiakban az újragondolt politikai formációnak.

A választások előtt komoly átalakuláson eshet át a párttagság is, egyes források szerint Porosenko a pártban szeretné látni többek között Refat Csubarovot és Musztafa Dzsemiljevet, valamint Ihor Kozlovszkij közéleti szereplőt és Volodimir Zsemcsuhovot, Ukrajna hősét. Ugyanakkor az exállamfő több volt közeli munkatársa, köztük Ihor Kononenko, Szerhij Berezenko, Olekszandr Hranovszkij független képviselőkként indulnának a parlamenti választásokon egyéni választókerületekben, s a Legfelső Tanácsba jutásuk esetén csatlakoznának Porosenko frakciójához.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)