Zelenszkij visszaadta az ukrán állampolgárságot Szaakasvilinek

2019. május 28., 19:00

Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden megváltoztatta elődje, Petro Porosenko államfő rendeletét, és visszaadta az ukrán állampolgárságot Miheil Szaakasvili grúz politikusnak.

Az erről szóló rendelet az elnöki honlapon jelent meg. A dokumentumban egyúttal négy külföldinek is engedélyezte az ukrán állampolgárság megadását államérdekből, illetve egy Odeszában élő szíriainak az Ukrajnáért tett szolgálataiért.

Szaakasvili a Facebookon közölte, hogy szerda délután érkezik egy Varsóból induló repülőjárattal Kijevbe.

Szaakasvili egykori grúz elnök és volt odeszai kormányzó ügyvédje a múlt héten jelezte, hogy védence kérte Zelenszkijtől ukrán állampolgársága visszaállítását.

Porosenko még 2017. július 26-án fosztotta meg Szaakasvilit ukrán állampolgárságától, amelyet korábban maga adományozott neki, amikor 2015-ben Odesza megye kormányzójává nevezte ki. Arra hivatkozva vette el tőle az állampolgárságot, hogy nem a valóságnak megfelelő információkat adott meg az ellene Grúziában indított büntetőeljárásokkal kapcsolatban. A háttérben azonban az állt, hogy összekülönböztek, Szaakasvili korrupcióval vádolta meg Porosenkót, 2016-ban lemondott a kormányzói posztról, és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven.

Mivel kormányzói kinevezésekor Szaakasvili lemondott grúz állampolgárságáról, az ukrán állampolgárságától való megfosztása után hontalanná vált. 2017-ben több ellenzéki tüntetést szervezett Kijevben, majd őrizetbe vették, de szabadlábra helyezte a bíróság, ő pedig külföldre távozott. Később visszatért, de gyalogosan, hívei gyűrűjében, illegálisan lépve át a lengyel–ukrán határt. 2018 februárjában ismét őrizetbe vették, és kitoloncolták az országból. Azóta Hollandiában élt.

Grúziának nagyjából kilenc éven át, 2013-ig volt az államfője. Ott hivatali visszaélés vádjával távollétében három év szabadságvesztésre ítélték. Kijev azonban az elmúlt években Tbiliszi többszöri kérésére sem adta ki Grúziának.

(MTI)