Bíróság: nem járhat oviba a beoltatlan gyermek

2019. május 31., 16:03

Nem minősül jogsértésnek, ha a beoltatlan gyermeknek megtiltják az óvoda látogatását – hozta meg a jogerős döntést minap Ukrajna Legfelső Bírósága.

Az esetről beszámoló Ukrajinszka Pravda (UP) szerint az ügy egészen 2016 júniusáig nyúlik vissza, amikor egy a kötelező (tetanusz, diftéria, szamárköhögés stb. elleni) oltásokkal nem rendelkező gyermek édesanyja a bírósághoz fordult, mert akadályozták gyermekét az óvoda látogatásában.

Első fokon a Szlavutai Városi és Járási Bíróság (Hmelnickij megye) az édesanyának adott igazat. Az érintett iskola előtti oktatási intézmény azonban 2017-ben megfellebbezte a bíróság határozatát. A másodfokú döntés megsemmisítette az elsőfokú határozatot és elutasította az anya keresetét.

Végül a Legfelső Bíróság idén tavasszal úgy határozott, hogy a személy egyéni érdeke (az oltás elutasítása) nem helyezhető a társadalom általános érdeke, a közérdek elé, ami adott esetben a fertőző betegségek elkerülése. A határozat indoklása szerint az állam feladata az optimális egyensúly biztosítása a gyermeknek az iskola előtti oktatáshoz való joga és a többi gyermek érdeke között.

Az UP emlékeztet, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága is tárgyalt már hasonló esetet. Ezek szerint 2012-ben a Szolomahin kontra Ukrajna ügyben az európai bíróság úgy határozott, hogy a kötelező oltás mint egészségügyi kényszerintézkedés beavatkozás a személynek a magánéletének tiszteletben tartásához való, testi és lelki integritását is magában foglaló, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény 8. cikkelyének első pontja által biztosított jogába.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)