Matiosz riadót fúj egy Bukovina román megszállását vizionáló amatőr videófelvétel miatt

2019. június 3., 14:22

Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész keddre tanácskozásra szándékozik összehívni a Külügyminisztérium, a hadsereg vezérkara, a Külső Hírszerző Szolgálat és a SZBU vezetőit egy amatőr videófelvétel miatt, amely Bukovina állítólagos román megszállásának tervét vázolja fel – jelentette a Korreszpondent.net.

A katonai főügyész azt is jelezte a Facebook közösségi oldalon, hogy szándékában áll eljárást indítani az ukrán állam területi integritása elleni különösen súlyos bűncselekmények előkészítése miatt.

Matiosz bejegyzésével az Információs Ellenállás (Інформаційний спротив) portálnak arra a korábbi hírére reagált, mely szerint a napokban a YouTube videomegosztó portálra feltöltöttek egy amatőr videót arról, miként szállhatja meg Románia 2022-ben Ukrajna Csernyivci megyéjét és Odessza megye egy részét. A hír szerint egy ilyen, a román polgárok védelmét szolgáló akció katalizátorává a kelet-ukrajnai harcok intenzitásának fokozódása, esetleg az orosz erők általános támadása válhatna.

Anatolij Sarij elemző népszerű YouTube-csatornáján úgy vélte, Anatolij Matiosz Julija Timosenko gyenge választási szereplése miatt megrendült politikai hátterét igyekszik megszilárdítani, amikor országos ügyet kreál egy igen primitív amatőr filmecskéből. 

A Korreszpondent.net emlékeztet, hogy Anatolij Matiosz korábban jelezte, legalább októberig szándékozik hivatalában maradni.

(korrespondent.net/Kárpátalja)