Idén is megszervezték a „GENIUS” Tehetségnapot Beregszászban

A tehetség gondozása nemzeti ügy

2019. június 5., 08:04 , 958. szám

A tehetség gondozása nemzeti ügy – jelentette ki Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója június 1-jén a nyolcadik alkalommal megrendezett tehetséges fiatalok gáláján Beregszászban. Az igazgató szerint a jövő a tehetségekben rejlik. Az alapítvány évzáró eseményén idén is jutalmakban részesítették a különböző tantárgyi és művészeti vetélkedők, valamint pályázatok nyerteseit.

A Rákóczi-főiskolán megrendezett GENIUS Tehetségnap megnyitóján Váradi Natália irodaigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, aki egyúttal beszámolt az elmúlt év programjairól, sikereiről, eredményeiről. A tehetség társadalmi tőke, amely a nemzet és a magyarság legnagyobb előrehaladása – emelte ki beszédében az igazgató. Szerinte a kárpátaljai magyar fiatal tehetségek egyszerre szolgálják a jelent és a jövőt, támogatásukkal a kárpátaljai magyarság jövője alapozódik meg. Beszéde végén arra buzdította a fiatalokat, hogy álmaik megvalósítása csakis rajtuk múlik, ezért tegyenek meg mindent érte.

A rendezvény az évek alatt ünnepélyes évzárójává vált a tanévnek, amelyet minden év június első szombatján tartanak a nemzeti összetartozás napjához igazítva – tudhattuk meg a szervezőktől.

Az Alapítvány az elmúlt egy évben több mint kétezer gyermek tehetségének kibontakozását, fejlesztését segítette. Programjaik között tehetségsegítő hétvégék, táborok, vetélkedők, konferenciák is szerepelnek.

Az ünnepélyes gálán Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő is köszöntötte a „géniuszokat”. Ady Endre szavait idézve kiemelte, „a gyermek jövőbe ható ígéret”, a gyermekek olyan lehetőségek az életben, a jövőben, akikből bárki válhat felnőttkorban. Azonban kulcsfontosságú minden gyermek életében a motiváció. Minden gyermekben felfedezhető valami különleges, valami értékes, mindez pedig a tanárok és a szülők felelőssége, hogy meglássák a gyermekben rejlő kincset.

„Komoly erőfeszítésekkel az életben bármit el lehet érni, a lényeg, hogy azt csináljátok, amihez valóban kedvetek van” – jegyezte meg beszédében Brenzovics László, a KMKSZ és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elnöke, ukrajnai parlamenti képviselő. Az elnök szerint fontos a tehetség és az akarat, illetve hogy az ember azzal foglalkozzon, amit szeret. „Sáfárkodjatok jól a tehetsége­tekkel” – hangsúlyozta Brenzovics László, aki köszönetet mondott a pedagógusoknak és a szülőknek is az áldozatos munkáért és a támogatásért.

Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kárpátaljai főosztályának vezetője Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár üzenetét tolmácsolta.

Jövő csak úgy van, ha vannak tehetséges fiatalok – emelte ki köszöntőjében Buhajla József ungvári magyar főkonzul. A diplomata elmondta, hogy a magyar kormány az óvodaprogramtól egészen a felsőoktatásig minden lehetőséget biztosít a kárpátaljai fiatalok számára tehetségük kibontakoztatásában. „Mindenki előtt nyitva a kapu, hogy tehetségét kamatoztassa” – jegyezte meg beszéde végén a főkonzul.

Dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul köszöntőjében kiemelte, hogy a tehetséggondozás kíváncsisággal indul, amikor egy kisdiákban elindul a gondolat, hogy meg tudja-e ő is csinálni. A kíváncsiság indítja el az utat, amikor a tehetség meg találja a gondozóját, s elindul egy közös út, amely a felnőtté válásig tart. A konzul asszony megköszönte az Alapítványnak, hogy évente ennyi tehetséges fiatal számára biztosít lehetőséget tehetségük kibontakoztatására. 

A tehetségnapon az idei éven is átadásra kerültek a Zrínyi Ilona Szakkollégium ösztöndíjai, valamint az Ady Endre-ösztöndíjak is. Továbbá az Alkoss Kedvedre rajzpályázat nyertesei is átvették okleveleiket és ajándékcsomagjaikat. A gála keretében kiosztásra kerültek a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) tantárgyi vetélkedőin 1–4. helyezést elért diákok számára a díjak. A KMPSZ tehetségtallérjában idén 300 gyermek részesült.

 A köszöntéseket köve­tően tánccal, prózával, zenével és énekkel is bemutatkoztak a nagyérdemű előtt a kis tehetségek. A program keretében fellépett a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes, a Viski Citera­trió. Egresi Alex, Kovács Dávid zenében, míg Kovács Abigél  énekben, Belovics Dominika, Kovács Vlagyiszláva, Béres Lilla Eleonóra pedig prózában mutatta meg tehetségét. Az előadóművészek között fellépett a BorzsaVári Népi Együttes, közreműködött a Sodró együttes zenei kísérettel.

A tehetségnap a már jól megszokott módon közös tortázással zárult, valamint az Alapítvány ajándékcsomaggal jutalmazta a 8 tehetségpont koordinátorait. A program támogatója a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága volt. A program a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében jött létre.

EV