A CVK a kampányolás szabályaira figyelmeztette a jelölteket

2019. június 8., 13:28

A Központi Választási Bizottság (CVK) emlékeztette a parlamenti választásokon induló képviselőjelölteket, hogy a pártlistán és egyéni választókerületben indulók egyaránt az azt követő napon kezdhetik el a kampányt, hogy a CVK határozott a képviselőjelöltként való bejegyzésükről – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A CVK a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésben hozzáteszi, a kampány július 19-én, pénteken éjfélig tart. Szombaton, július 20-án kampánycsend van, és a szavazás napján, július 21-én is tilos az agitáció.

A bizottság figyelmeztet arra is, hogy tilos kampányolni a választóknak és intézményeknek biztosított pénzeszközökkel, ingyenes vagy kedvezményes árú termékekkel, szolgáltatásokkal, munkákkal, értékpapírokkal, hitelekkel és sorsjegyekkel.

Korábban Olekszij Koselj, az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet vezetője arra figyelmeztetett, hogy kezd egyre tömegesebbé válni az áruk és szolgáltatások osztogatása a potenciális képviselőjelöltek nevében. Azonban jelen helyzet szerint mindez nem számít megvesztegetésnek, amíg az adott pártot vagy képviselőjelöltet nem regisztrálták a választási folyamat szubjektumaként, azaz amíg nem nyújtották be a bejegyzéshez szükséges dokumentumokat, s a Központi Választási Bizottság (CVK) meg nem erősítette a bejegyzés tényét.

(zn.ua/Kárpátalja)