Akadozva indul a kárpátaljai választókerületi bizottságok munkája

2019. június 13., 09:36

Június elején munkához láttak a Kárpátalja területén kialakított választókerületi választási bizottságok. Az OPORA civil jogvédő szervezetnek a Zakarpattya Online által ismertetett összeállításából kitűnik, hogy valamennyi bizottságban akad még tennivaló annak érdekében, hogy működésük mindenben megfeleljen a jogszabályoknak.

A 68. számú, Ungvár központú választókerületben például a civilek ottjártakor nem hirdette felirat az épület bejáratánál, hogy abban működik a bizottság. Ezenkívül az irodahelyiség, amelyben a bizottság ügyeletese található, a lépcsők miatt megközelíthetetlen a mozgáskorlátozottak számára. A június 11-i állapot szerint a bizottság 18 tagjából 16 már letette a hivatali esküt.

A 69. számú, Munkács központú választókerület választási bizottságában, ahol 13-an tették le eddig a hivatali esküt, a civilek nem fedeztek fel hiányosságot azon kívül, hogy a testület a teljes értékű munkához szükséges berendezések megérkezésére várt.

A 70. sz., Szolyva központú választókerületben a választási bizottság még nem működött az előírásoknak megfelelően: hiányzik az ügyeletes, nincs kifüggesztve a testület munkarendje, hiányzik a hirdetőtábla, amelyen kifüggeszthetnék a bizottság határozatait, s arra sem utal semmilyen jelzés az épületen, hogy hol található a választási bizottság irodája. A testület 18 tagja közül 14 már letette a hivatali esküt.

A 71. sz., Huszt központú választókerületben a választási bizottság irodája a helyi járási adminisztráció épületének emeletén helyezkedik el, így lift hiányában nehezen megközelíthető a mozgáskorlátozottak számára. További probléma, hogy az OPORA megfigyelőjének ottjártakor a bizottság még nem rendelkezett saját telefonvonalakkal és internetkapcsolattal.

A 72. sz., Técső központú választókerületben a megfigyelők egyetlen hiányosságra hívták fel a figyelmet: nem volt kifüggesztve a testület munkarendje.

A 73. sz., Nagyszőlős központú választókerületben eddig hátráltatta a munkát, hogy a választási bizottság élére új elnököt és elnökhelyettest kellett kinevezni. Az új elnök Katerina Postak, helyettese Tetyana Brajljak lett. A bizottság hirdetőtáblája az OPORA megfigyelőjének ottjártakor üres volt. A testület irodáját a járási állami adminisztráció épületének második emeletén alakították ki, ami lift hiányában hozzáférhetetlenné teszi a mozgáskorlátozottak számára.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)