Nőtt az előrehozott választások támogatóinak aránya

2019. június 16., 10:26

Az elmúlt hónap során 72%-ról 88 %-ra nőtt Ukrajnában az előrehozott parlamenti választások támogatóinak aránya – jelentette a Rejting Szociológiai Csoport június 8–12. között készült felmérését ismertetve az UNIAN hírügynökség.

A válaszadók 58%-a véli úgy, hogy az államfőnek a parlament feloszlatásáról hozott döntése az Alkotmánynak és a lakossági hangulatnak egyaránt megfelel. További 20% szerint a határozat ellentétes az alaptörvénnyel, viszont megfelel a lakosság elvárásának. Csupán a megkérdezettek 6%-a vélte úgy, hogy az elnöki határozat sem az Alkotmánynak, sem a társadalmi várakozásoknak nem felel meg.

A parlament feloszlatásáról elfogadott rendeletet az Alkotmánynak és a lakossági várakozásoknak egyaránt megfelelőnek tartók az ország déli részén vannak a legtöbben (67%), s valamivel kisebb az arányuk a nyugati régióban (50%). Ami a pártokat illeti, a legtöbben (72%) a Nép Szolgája (Слуга народу) hívei közül tartják úgy, hogy a szóban forgó elnöki rendelet egyaránt megfelel a jogszabályoknak és a lakossági várakozásoknak, míg a legkevesebben (7%) az Európai Szolidaritás hívei közül gondolkodnak így. Egyébként az utóbbiak fele úgy tartja, hogy bár az elnöki rendelet nem felel meg a törvényeknek, megegyezik a lakossági várakozásokkal.

Az UNIAN emlékeztet, Volodimir Zelenszkij államfő május 21-én írta alá a Legfelső Tanácsot feloszlató rendeletét, amellyel az előrehozott parlamenti választásokat július 21-re tűzte ki. Május 24-én a Népi Front (Народний фронт) 62 képviselője az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a testülettől, sürgősségi eljárással nyilvánítsa alkotmányellenesnek az elnöki rendeletet.

(unian.ua/Kárpátalja)