Sztefancsuk: Szabálytalanul fogadták el az új választási törvényt

2019. július 12., 16:51

A parlament az ügyrendi eljárást megsértve fogadta el az új választási törvénykönyvet – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az államfő parlamenti megbízottja az 1+1 tévécsatorna műsorában, amelyet a Korreszpondent.net ismertet.

Mint rámutatott, a törvénykönyvhöz több mint 4,5 ezer módosító indítvány érkezett, s a képviselőknek nem volt idejük megismerkedni a jogszabály szövegével.

Sztefancsuk közölte, nem tudja, aláírja-e majd az elnök a Rada által elfogadott dokumentumot.

„Amikor a törvényt tizennyolcadszorra fogadták el… Hogy aláírja-e? Vitathatatlan, hogy elemezni kell, mert már most látjuk, megsértették az ügyrendet…” – mondta Sztefancsuk.

Hozzátette, csak azután születik meg a végső döntés, hogy alaposan áttanulmányozták a törvénykönyvet.

Jelezte azt is, hogy az elnök a nyíltlistás választási rendszer híve, s az új parlamentben sem állnak el ettől az elképzeléstől se a Nép Szolgája párt, se Volodimir Zelenszkij.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, a képviselők június 6. óta tárgyaltak az új választási törvénykönyv tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról, de sok ülésen a képviselők többsége nem volt jelen. Ennek ellenére tegnap a parlament 230 igen szavazattal elfogadta a jogszabályt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)