Csúcson a NATO-tagság támogatottsága Ukrajnában

2019. július 14., 12:06

A NATO-tagság támogatottsága a lakosság körében júniusban elérte az 53%-ot, ami a legmagasabb érték az utóbbi években – jelentette a Zakarpattya Online a Rejting Szociológiai Csoportnak a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) megbízásából készült felmérését ismertetve.

A felmérés szerint, ha ma tartanának népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról, a megkérdezettek 53%-a támogatná a belépést, 29% pedig ellenezné. Nem menne el szavazni a válaszadók 4%-a. További 14% nem tudott válaszolni a kérdésre.

A szociológusok 2014 óta ugyanazokat a kérdőíveket használják, de a NATO-tagság támogatottsága még soha nem volt olyan magas, mint idén júniusban.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében való ukrán tagság támogatottsága az ország nyugati régióiban a legmagasabb (80%). Az ország központi részén ez a mutató 54%, míg délen 36%. A NATO-tagság népszerűsége Kelet-Ukrajnában a legalacsonyabb: 29%.

A felmérés 2019. június 13–23. között készült 2400 felnőtt korú válaszadó bevonásával nem, kor, régió és településméret szerint reprezentatív mintán.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)