Kötelezővé tennék az angolt: újabb változásokat tervez az oktatási minisztérium

2019. július 20., 16:40

Felvételizni a felsőoktatási intézményekbe és diplomát szerezni egyaránt csak jó angol nyelv-tudással lehetne a jövőben – írja a segodnya.ua az Oktatási és Tudományos Minisztérium Angolnyelv-fejlesztési koncepcióját ismertetve. Az új követelmények angol nyelvből négy év múlva, 2023-ban lépnének életbe.

Az oktatási tárca szerint az ország gazdasági fejlődése függ a polgárok angolnyelv-tudásától. Lilija Hrinevics oktatási miniszter emlékeztetett, hogy Európa 32 nem angol nyelvű országa közül Ukrajna az angol ismerete tekintetében a 28. helyen áll. Az oktatási tárca ezért elhatározta, hogy javít a helyzeten. 2023-tól az angol nyelv B1 szintű ismerete kötelező feltétele lesz a felsőoktatási alapképzésre (BSc) való jelentkezésnek. Ezért valamennyi felvételizőnek ellenőrző tesztet kellene írnia. Azt egyelőre nem árulta el a minisztérium, miként képzeli az ellenőrzést – a külső független értékelés kötelezővé tétele angolból és sztenderdizált külföldi nyelvtesztek alkalmazása egyaránt szóba jöhet.

Ha a jelentkező nyelvtudása nem éri el a B1 szintet, még nem jelentené azt, hogy nem vehet részt a felvételi eljárásban. Ezeknek a diákoknak azonban a tanév kezdetéig részt kellene venniük egy intenzív angoltanfolyamon.

Ahhoz, hogy a hallgatók bármilyen szakon diplomát kaphassanak, az alapképzés (BSc) befejezéséig B1+ szintű nyelvtudással kell majd rendelkezniük. A magiszteri fokozat (MSc) megszerzéséhez kötelezővé tennék a B2-es szintű nyelvtudást.

Ezenkívül tervezik, hogy a szaktárgyak egy részét angolul adnák elő az egyetemeken.

(segodnya.ua/Kárpátalja)