Így képzelik a közigazgatási-területi reformot

2019. augusztus 1., 09:33

Az ukrajnai közigazgatási-területi reform már szeptemberben az új Legfelső Tanács napirendjére kerülhet. Az átalakítás értelmében a megyei és járási állami adminisztrációkat prefektúrák váltanák fel – mondta el Vitalij Bezgin, a Nép Szolgája párt képviselőjelöltje az ObozTV július 31-i adásában. 

„A prefektusok intézménye a központi hatalom képviselete, amely megadja a stratégiai irányt és felügyeleti funkciót lát el. Ezek a prefektusok a járás szintjén lesznek. A járások területét megnövelnék, jelenleg több mint 400 van belőlük, és körülbelül 100 maradna” – idézi a politikust a Korreszpondent.net.

Bezgin hangsúlyozta, hogy a megyei (regionális) beosztás megmarad. A központi járás prefektusa lesz a megye „fő prefektusa”.

„Tegyük fel, a megyében 4–6 járás van, mindegyikükben egy-egy prefektussal. De lesz még a fő prefektus, aki egyidejűleg a központi járás prefektusa lesz. Például, ha Zsitomir megyéről van szó, van egy járás, amelynek központjában Zsitomir található. Éppen ez az ember lesz a fő prefektus” – mutatott rá a politikus.

A képviselőjelölt megerősítette, hogy a törvénytervezet feltételezi a járási és megyei állami adminisztrációk felszámolását.

„Egyfelől vannak nálunk a járási állami adminisztrációk, másfelől az egyesült területi közösségek (OTH – a szerk.) végrehajtó bizottságai. Ha a végrehajtó bizottság ténylegesen a közvetlen irányítással foglalkozik, akkor mi szükség a járási állami adminisztrációkra? Ezek fel lesznek számolva” – jelezte Bezgin.

Elmondta azt is, nem született még döntés a megyei tanácsok sorsáról. Valószínű, hogy megmaradnak, de a hatáskörük megváltozik – tette hozzá.

Bezgin közölte, az első választásokat az OTH-k szintjén, az új közigazgatási-területi berendezkedéssel összhangban, kívánatos lenne 2020 végéig megtartani.

(korrespondent.net/Kárpátalja)