Idén 19 esetben állapítottak meg veszettséget állatoknál Kárpátalján

2019. augusztus 12., 09:54

Kárpátalján 2019 első félévében 12 esetben állapítottak meg veszettséget rókánál, két esetben szarvasmarhánál, négyben kutyánál, egyben pedig macskánál – jelentette a Zakarpattya Online.

Julij Simon, az Állami Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat Kárpátaljai Megyei Főosztályának vezetője a megyei állategészségügyi helyzetről szólva elmondta, azokban a régiókban, ahol megjelent a veszettség, 1261 kutyát, 490 macskát, 90 szarvasmarhát, 11 lovat és 30 kisebb jószágot oltottak be. A fertőzési gócokban foganatosított intézkedésekkel (veszettségre fogékony állatok vakcinázása, fertőtlenítés, rágcsálóirtás a veszélyeztetett területeken) az első félévben 11 települést sikerült mentesíteni a róka által terjesztett veszettségtől, egyet-egyet a macska és szarvasmarha, kettőt a kutyák által terjesztett kórtól.

Ezzel párhuzamosan az afrikai sertéspestis terjedésének megelőzésére gyérítették a vaddisznóállományt. Összesen 117 egyedet lőttek ki. Szerencsére a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)