Nem engedik iskolába és óvodába a beoltatlan gyerekeket

2019. augusztus 15., 15:22

Az Egészségügyi, valamint az Oktatási és Tudományos Minisztérium felszólítja a szülőket, hogy szeptember 1-jéig adassák be gyermekeiknek a Nemzeti Oltási Naptár szerint időszerű oltásokat. A beoltatlan gyerekek – kivéve azokat, akiknek a vakcinázása orvosilag ellenjavallott, nem látogathatják a többi tanulóval együtt az óvodákat és iskolákat – jelentette a segodnya.ua az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata nyomán.

Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszter Lilija Hrinevics oktatási miniszterrel közös augusztus 14-i sajtótájékoztatóján rámutatott: kollektívában a fertőzések nagyon gyorsan terjednek a beoltatlan gyerekek között. A tárcavezető ennek tudja be, hogy a tanév kezdetével évről évre hirtelen megnő a fertőző betegségekben megbetegedettek száma. A kormányzat idén szeretné megelőzni ezt a helyzetet, ezért kérik a szülőket, hogy gyermekeik védelmében végeztessék el az oltásokat.

Lilija Hrinevics hozzátette: amennyiben a szülők megtagadják a vakcinálást, jogukban áll alternatív oktatási formát választani, például a távolságit vagy az egyénit. Vagyis az állam minden esetben biztosítja az iskolai oktatáshoz való hozzáférést valamennyi gyermek számára.

Az oltási naptár értelmében hatéves korukig a gyermekeknek rendelkezniük kell hepatitis B, tuberkulózis, kanyaró, mumpsz és rubeola, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, poliomyelitis és Hib fertőzés elleni oltással. Hat éves korban a gyermekeket ismételten beoltják diftéria, tetanusz, poliomyelitis, kanyaró, rubeola és mumpsz ellen.

Amennyiben a gyermek számára ellenjavallott az oltás, erről igazolást adnak ki számára. Az ilyen esetekben az illetékes egészségügyi intézmény orvosi bizottsága dönt arról, hogy engedélyezik-e a gyermek számára az oktatási intézmények látogatását.

A segodnya.ua emlékeztet, hogy Ukrajna Legfelsőbb Bírósága korábban megtiltotta egy beoltatlan gyermek számára az óvoda látogatását.

(segodnya.ua/Kárpátalja)