OLX: Az ukránok egyötöde nem akar másodszor is külföldön munkát vállalni

2019. augusztus 18., 11:18

Az ukrán vendégmunkásoknak ez a csoportja főként (42%) az áttelepedés és a családtagjaiktól való távollét okozta pszichológiai diszkomfort miatt nem akar másodszor is munkát vállalni külföldön – derül ki az OLX hirdetőoldal által a huzamosabb ideig külföldön dolgozó ukránok körében végzett felmérésből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Az első alkalom után itthon maradók közel egyharmadának nem kellett ismét külföldön munkát vállalnia, miután már Ukrajnában is eleget tudtak keresni. További 16% beismerte, hogy külföldön nemcsak a bérek magasabbak, hanem a lakhatási és étkezési költségek is. Minden ötödik megkérdezett csalódott volt a külföldi munkavállalás után.

Bár a jelzett csoport tagjainak közel egyharmada nyilatkozott úgy, hogy miután hazatért, többet keresett, a megkérdezettek 42%-ának esetében éppen az alacsony bér volt az első számú motiváció a külföldi munkavállaláshoz. További motivációt jelentett számukra fontosság sorrendjében a kevés munkalehetőség Ukrajnában, valamint az alkalom, hogy világot lássanak.

Ami a béreket illeti, közel a fele azoknak az ukránoknak, akik jelenleg nem akarnak újra nekivágni a nagyvilágnak, kevesebb mint 1000 dollárt keresett külföldön. További 18% bére nem haladta meg az 1200 dollárt. Csupán 11% keresett 2000 dollárnál többet azok közül, akik nem tervezik, hogy ismét külföldön vállalnak munkát.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)