Két honatyával nőtt az Európai Szolidaritás frakciója

2019. augusztus 22., 11:38

Két független képviselő csatlakozott az Európai Szolidaritás (Європейська солідарність, JeSZ) párt frakciójához a Legfelső Tanácsban – jelentette az Ukrajinszka Pravda pártbéli forrásaira hivatkozva.

A portál úgy értesült, Olekszij Honcsarenko, valamint Andrij Lopusanszkij csatlakozott Petro Porosenko exelnök pártjának frakciójához.

A július 21-i előrehozott parlamenti választások eredményeként a JeSZ 27 képviselői mandátumot szerzett. A törvényhozás megalakulását előkészítő csoport 29 helyet jelölt ki a párt frakciója számára a Rada üléstermében, ezek közül kettő azonban csupán „tartalék”. Egy pótlólagos ülőhelyet kapott a 20 fős frakcióval rendelkező, Szvjatoszlav Vakarcsuk popsztár vezette Hang (Голос) párt is, míg a Julija Timoseno nevével fémjelzett Haza (Батьківщина) két ülőhellyel kapott többet, mint ahány képviselője van pillanatnyilag. A független képviselők számára 55 helyet jelöltek ki.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az előkészítő csoport határozata nyomán a JeSZ és a Hang frakcióit üres széksor fogja elválasztani egymástól. Az üresen maradt ülőhelyeket a Donyec-medencében és a Krím félszigeten egyéni választókerületben megválasztott képviselők foglalhatták volna el, ám a megszállt területeken nem tartottak választásokat.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)