Új fogolycsere a láthatáron

2019. augusztus 23., 10:36

Moszkva és Kijev előzetesen megállapodott 33 orosz fogvatartott cseréjéről 33 ukránra augusztus végén – jelentette az Ukrajinszka Pravda orosz sajtóértesülések nyomán.

Ljudmila Gyenyiszova ukrán ombudsman, aki a csere előkészítésében Kijevet képviseli, már Moszkvában tartózkodik.

A vizsgálati fogságból augusztus 22-én szabadult Olekszandr Szattarovnak, a Berkut különleges rendőri egység volt tagjának ügyvédje, akinek védencét a Krím úgynevezett „önvédelmében” való részvétellel gyanúsítják, úgy tudja, a cserére augusztus 28–29-én kerülhet sor.

Sajtóértesülések szerint Moszkva nem ragaszkodik hozzá, hogy a készülő fogolycsere alkalmával Kiril Visinszkijnek, a RIA Novosztyi hírügynökség ukrajnai főszerkesztőjének kiadatására is sor kerüljön, ám „Oroszország számára elvi kérdés a kiszabadítása”.

Az orosz külügyminisztérium nem árult el részleteket a készülő cseréről, ugyanakkor Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin és Emmanuel Macron francia államfő megbeszélésén is szóba került a fogvatartottak cseréje, bár konkrét nevek nem hangzottak el.

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a haditengerészek és politikai foglyok kiadatása Moszkva által része Oroszországnak a G8-ba való visszatéréséért folytatott alkudozásnak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)