Avakov lehet a jövőben a miniszterelnök-helyettes

2019. augusztus 24., 16:37

A jelenlegi kormány két minisztere is tagja lehet az új kabinetnek – jelentette az Ukrajinszka Pravda parlamenti forrásokra hivatkozva.

A portál úgy tudja az elmúlt napok hírei alapján, hogy a miniszterelnöki poszt várományosa az új kormányban Olekszij Honcsaruk (jelenleg az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese), az igazságügyi miniszteri tárcát Irina Venediktovának szánják (a Nép Szolgája párt listáján bejutott a parlamentbe), a pénzügyminiszter Okszana Markarova maradhat (a jelenlegi kormányban is ő felel a pénzügyekért).

Felmerült annak lehetősége is, hogy marad a kormányban Arszen Avakov. A jövőben azonban nem belügyminiszterként számítanának rá, hanem miniszterelnök-helyettesként. Az Ukrajinszka Pravda forrásai ugyanakkor jelezték, hogy a kormánytagok listája egyelőre nem végleges, még változhat a következő napokban.

A portál emlékeztet, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha, akiről úgy tartják, jó kapcsolatokat ápol Volodimir Zelenszkij államfővel, Avakovot az elmúlt öt esztendő legjobb miniszterének nevezte, akinek maradnia kell a miniszteri kabinetben.

Júniusban megszerezte a szükséges számú szavazatot, s így az elnök elé került az a lakossági petíció, melynek szerzői Avakov menesztését követelték. Volodimir Zelenszkij azonban közölte, hogy nem áll módjában leváltani a belügyi tárca irányítóját.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)