Újabb ukrán tiltakozás

2019. szeptember 5., 09:32

Szeptember 3-án Ukrajna Külügyminisztériumába kérették Márfi Krisztina ideiglenes ukrajnai magyar ügyvivőt – derül ki a kijevi tárca hivatalos weboldalán megjelent közleményből.

Az ukrán külügy határozott tiltakozásának adott hangot a magyar diplomata előtt Azbej Tristannak, a Miniszterelnökség államtitkárának augusztus 30-i nyilatkozata miatt, „aki elfogadhatatlan retorikát alkalmazott, többek között a »polgárháborús válságról« országunkban”.

„Kifejezésre juttatták, kategorikusan elfogadhatatlan Ukrajna számára az a helyzet, hogy egy szomszédos ország magas rangú tisztviselői az Ukrajna ellen 2014 óta folyó fegyveres oroszországi agressziót »polgárháborúnak« nevezik. Ez nemcsak hogy nem felel meg a valóságnak, de ellenkezik a Magyarországot is tagjai közt tudó EU és a NATO tagországainak hivatalos álláspontjával. Az EU-nak az Oroszországi Föderáció elleni szankciói éppen ezen agresszió kapcsán lettek bevezetve, és a fogalmak efféle felcserélése semmiképpen nem segíti elő annak leállítását” – mutattak rá Kijevben.

„Az ukrán fél számít partnereink további szolidaritására Ukrajna területi egységének és szuverenitásának támogatásában, továbbá felhívja a figyelmet, hogy a dolgokat a nevükön szükséges nevezni – vagyis Ukrajna elleni fegyveres orosz agresszió” – zárul a közlemény.

Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára. Az MTI tudósítása szerint a tisztviselő a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködése kapcsán minap arról beszélt, hogy egy „ukrajnai program keretében a polgárháborús válság sújtotta Herszon városban segítik 12 millió forinttal egy családi krízisközpont létrehozását”.

(mfa.gov.ua/Kárpátalja)