Napi 7–10 törvényt fogadna el a kormánypárt

2019. szeptember 6., 10:57

A Nép Szolgája parlamenti frakciója legalább 7–10 törvénytervezet elfogadását tervezi ülésnaponként – jelentette ki újságírók előtt David Arahamija frakcióvezető azt követően, hogy a párt képviselői szeptember 5-én találkoztak Volodimir Zelenszkij elnökkel.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a találkozón az elkövetkező plenáris üléshetek terveit vitatták meg. Arahamija ezzel kapcsolatban jelezte, az intenzív törvényalkotási munka a parlamenti bizottságokra is fokozott megterhelést ró. Elmondta, „közel 500 törvénytervezetünk van még, amelyeket mielőbb el akarunk fogadni, s ennek érdekében meghatározzuk, mi a leghatékonyabb módja e változások elfogadásának”.

A jövő évi költségvetésről szólva a frakcióvezető jelezte, folyik a vita arról, miként tudnának szakítani azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a képviselők választókerületei számára forrásokat különítsenek el, ami tulajdonképpen a honatyák megvesztegetése volt a kormány számára fontos törvénytervezetek megszavazása érdekében. A jelenlegi elképzelés szerint eleve eltörölnék ezt a fajta „korrupciós politikai adót”, s átlátható, objektív kritériumokat dolgoznának ki a megyék és régiók támogatására.

Arahamija megerősítette, hogy a találkozó előtt a képviselőknek le kellett adniuk telefonjaikat. Az UNIAN emlékeztet, korábban Jevhenyij Brahar, a parlament szólásszabadság bizottságának kormánypárti alelnöke is jelezte, hogy a találkozón tilos volt felvételeket készíteni, s azokat közzétenni. Hozzátette, a megbeszélés egyes témái a frakció belügyeit érintették, amelyek „nem igényelnek közlést”.

(unian.ua/Kárpátalja)