Kuleba: nem fogunk könyörögni a NATO-tagságért

2019. szeptember 11., 22:21

„Mindennek megvan a maga ideje” – fogalmazott Dmitro Kuleba európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a NATO főhadiszállására tett látogatása kapcsán arra a kérdésre válaszolva, napirendre kerül-e Brüsszelben a szövetségbeli tagság elérését célzó cselekvési terv megadása Ukrajnának.

„A pragmatikus megközelítés híve vagyok. A kapcsolatainkban a NATO-val és az EU-val annak a szintnek az elérésére kell törekedni, amikor magunk válunk a számukra pótolhatatlanná. Nem kell állni az ajtó alatt és kopogtatni a zárt ajtón könyörögve, hogy »vegyenek fel bennünket«. Úgy kell dolgoznunk, hogy megértsék, nélkülünk gyengébbek, mint velünk” – fogalmazott a politikus az Ukrajinszka Pravda szerint.

Jelezte, ezt a megközelítést szándékozik „előmozdítani” posztján.

Kuleba Brüsszelben megállapodott vendéglátóival az Ukrajna–NATO közös védelmi reform-munkacsoport tevékenységének „aktivizálásáról”.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács februárban az alaptörvényben rögzítette Ukrajna törekvését az európai uniós és NATO-tagságra. Felhívásában a kijevi parlament felszólította a NATO-t, hogy a 2019. decemberi londoni csúcstalálkozón fogadjon el az ország számára cselekvési tervet a szövetséghez való csatlakozás érdekében.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)